Кой ще украсява тази година? … и за това как вземаме решения в ДемократичноТо.

/автор: Маги Благоева/

Маги е един от основателите на ДемократичноТо и дългогодишен учител. Повече за нея можете да прочетете в секция ЕКИП

Онова, което най-много харесвам на демократичния процес на вземане на решения е, че в него може да влезеш с идеи, желания, предложения за решения, но ако е истински, никога не можеш да знаеш предварително какъв ще е резултатът. И ако си наистина настроен за такъв процес, влизаш отворен и с яснотата, че може и ти да промениш своите убеждения, мнения, идеи, желания в процеса, чувайки другите.
Завърнах се от Дания, където всичко вече е толкова коледно и празнично, че нямаше как веднага да не поставя на нашето Училищно събрание темата за украсяване и училищната украса. За това няма стриктно правило, тъй като всяка година е различно – до този момент всеки път този процес се е случвал органично спрямо желаещите и нуждите. Един път има комитет, който украсява, друг път само едно или няколко деца без сформиране на официален комитет. Нямах никаква представа кой и как ще украсява, само знаех, че искам да е украсено.
Дискусията започна.
От членовете на ДФС (Демократичен футболен съюз – да, пространството ни си има и футболен отбор и клуб, ще научите повече за това скоро предполагам (ако те искат да разкрият повече) пожелаха те да поемат украсяването. Други деца се възпротивиха – така украсата щяла да бъде само футболни топки и снимки на футболисти. Един от най-големите ни ученици предложи да има комитет “Просто коледна украса”, който да няма нищо общо с футбол. От футболния съюз се възпротивиха, че така украсата щяла да е само ракети (съответното момче се занимава много с конструиране на ракети и други подобни). Момчето отвърна, че в комитета ще може да влезе който иска. Включиха се и две момичета. Дискусията продължи кой би украсил по-красиво. От футболния съюз настояваха, че това са те и освен това, понеже ще украсят невероятно, искат и пари за това. От новосформирания комитет “Просто коледна украса” заявиха, че ще го направят без пари и че училището никога не е плащало за тази дейност. От ДФС заявиха, че все пак човек трябва да изкарва с нещо пари и освен това по-добре било красиво и платено, отколкото безплатно и грозно.
От Коледна украса попитаха дали, ако делегираме украсата на ДФС, ще могат и други желаещи деца и възрастни да се включат в украсяването, макар че не са част от съюза. От съюза отговориха, че може да се включи всеки срещу 1 лв и имената на 20 футболисти. Голяма част от събранието беше скандализирана – значи, попитаха ги те, от една страна искате училището да ви плати, за да украсите, а от друга искате и хората, които искат да помагат за украсата да ви платят? “Да.” беше спокойният отговор.
Завидях им – това е да имаш увереност и да си държиш на позицията.
Дискусията продължи – интересно, провокативно, закачливо, уважително и с необходимата сериозност към темата (за която аз лично следях – все пак – става въпрос не за какво да е, а за коледната украса!!! Какво по-важно има от това по време на Коледа освен да сме мили един към друг и подаръците, разбира се?!?!).
Изведнъж изскочи предложението – пространството да се раздели на 2 части, едната да бъде украсена от ДФС, другата от ПКУ.
Предизвикателството беше прието.
Но това не беше краят – следващият важен въпрос за решаване бе кога да се украсява. Някои искаха веднага. Други се възпротивиха – как ще украсяваме, ако навън е слънчево. Трябва да вали сняг. Възражения срещу това – ако чакаме снега, може да украсим късно…
Решихме и това.
Демократично.
Бих искала да Ви кажа – stay tuned за резултата, но не съм сигурна, че ще ми позволят да го покажа.
Карл Роджърс казва “Когато погледна към света, аз съм песимист. Когато погледна към хората, аз съм оптимист.”
Когато аз погледна към света, понякога ме връхлита песимизъм.
Когато погледна към завършилите и завършващите демократични училища хора, съм оптимист. Когато видя как дискутират, обсъждат различията си, вземат решения заедно, се успокоявам.
Това са хора, които:
1. Не използват насилие и доминация като начин да получат каквото искат на всяка цена, защото никой не е упражнявал системно такива, докато растат
2. Знаят, че живот и свят се градят чрез активност – активно отношение, позиция и действия, и действат съобразно това, за да видят и сътворят живота, който искат за себе си и света, в който искат да живеят
Весели празници на всички и украсете малко, сложете и по прозорците, да отлита настроение и навън.

Ако проявявате интерес детето Ви да се включи в обучителния процес на ДемократичноТо, се свържете с нас.
С удоволствие ще Ви споделим нужната информация.