На гости на Democratische schule X в Берлин

/автор: Цветелина Коловска/

Цвети е един от основателите на Общност за демократично образование и част от учителския екип в ДемократичноТо от самото му създаване. Повече за нея можете да видите в ЕКИП.

————————————————————————————-

“Човекът е човек, когато е на път” /Пеньо Пенев/
Пътуванията и екскурзиите винаги са били важна част от програмата и дейностите на ДемократичноТо. Ползите от всяко пътуване са много! Не само разширяват учебната среда и процеси, но ни срещат и с предизвикателства, които нямаме в ежедневието си. Запознаваме се с нови хора, учим и практикуваме социални умения, особености и тънкости на междукултурното общуване и норми и какво ли още не!
Защо избрахме Германия за нашето следващо, по-голямо пътуване?
Приятелството ни с Demokratische Schule X в Берлин започна покрай Европейските годишни конференции за демократично образование (EUDEC). А по време на последната EUDEC в София през 2023г. част от екипа учители от немското училище посети конференцията с група тийнейджъри. Тогава се видяха и запознаха някои от учениците от двете училища.

Подготовката

Не беше трудно да се събере група ученици от ДемократичноТо, които имат желание да прекарат седмица в DSX и да преживеят ежедневието там. Организацията отне няколко месеца, тъй като искахме всичко да бъде добре подготвено. Семейства от DSX отвориха домовете си за нас и освен да бъдем на гости в училището, бяхме и на гости при ученици и техните семейства. Опитът бе уникален за всеки от нашата група. Първоначално идеята да сме разделени и за няколко дни да бъдем част от нечии семейства бе посрещната с притеснение и несигурност от учениците ни, тъй като за тях това щеше да е първо подобно преживяване. В крайна сметка обаче всички приеха предизвикателството да опитат и да направят нещо различно. Истинска радост бе да видим, че в края на четиридневния престой в приемните семейства всеки оцени преживяването като “супер яко”! Страхотна възможност за излизане от зоната на комфорт!

Какво правихме в училището?

Да намериш какво да правиш в едно свободно училище не е лека задача. Никой не организира ежедневието ти, но около теб се случват много неща. Ти също имаш възможност да започнеш своя инициатива, стига да искаш. Нашите ученици вече са опитни и активни със самонасочването към дейности, които са интересни, смислени и важни за тях, тъй като именно това е ежедневието им в ДемократичноТо. Тук предизвикателствата идваха от новата среда и чуждия език – понякога английски, с който повечето боравят свободно, но често и немски, който е непознат за тях.
Всяко демократично училище има и свои собствени правила, изготвени съвместно от ученици и учители по време на основния орган на управление – Училищното събрание.

Още първия ден бяхме запознати с помещенията и с повечето правила от един от учениците от DSX. Намерихме много прилики с правилата и атмосферата в нашето училище и това спомогна за по-бързото отпускане, свързване и насочване към конкретни дейности.
По желание на нашите ученици, въвлечени активно в провеждането на Възстановителния комитет (на него разглеждаме нарушените правила и обсъждаме последствия) в нашето училище, някои от нас посетихме два пъти техния Justice committee (комитет на справедливостта) , в който се разглеждат нарушените правила. Благодарение на това, че един от нашите ученици говори свободно немски успяхме да останем почти невидими и да не смущаваме процесите им. И тук открихме много прилики както с нарушенията на правилата, така и с последствията, които се гласуват.
Почти всички се включихме в работилница за оригами, а наш ученик предложи да научи всеки, който има желание, как да си направи гривна от мулине. Покрай тези дейности, разбира се, започнаха разговори на различни теми.
Друг наш ученик веднага забеляза наличието на добрия 3D принтер и с помощта на възрастен разработи свой проект, който впоследствие успя да завърши изцяло.
Междувременно деца и възрастни се събираха за разговори, настолни игри и игри на карти.
В четвъртък цялата ни група се включи в ежеседмичното им излизане извън училище. Всеки четвъртък за тях е ден, в който посещават предварително избрано място в Берлин – музей, галерия, събитие, парк, екскурзия или нещо друго. Тази седмица изборът им бе ледена пързалка. Групата бе голяма, а забавлението – страхотно.

Успяхме да станем свидетели, а и участници и в Деня на карнавала – събитие, което се празнува в цяла Германия на 14 февруари. В училището също имаше организирано мероприятие, в което част от нас се включиха с костюми и маски.

И така неусетно дойде моментът да решим как да продължим към Свободното демократично училище в Лайпциг – дали с приятелите ни от DSX, или самостоятелно. Решението да не се отделяме и да бъдем с тях бе единодушно.
Да бъдеш с хора на твоя “вайб”, да откриеш нови приятели, с които имате общи интереси! Какво по-ценно от това?!
Така пристигнахме заедно в Лайпциг на първото издание нa StuDEC, за което ще ви разкажем в отделен пост 🙂