Ценен гост в демократичното училище


Разказвали сме ви за проекта BUSTA, в който няколко деца от ДемократичноТо се включиха през изминалата година като се запознаваха все повече с предизвикателствата пред хората със затруднения и начините, по които може да им се помага чрез обучени за целта животни. Поради естеството на училището, макар пряко участващите в проекта деца да са няколко, на практика повечето от децата подочуват или участват в някои от дейностите – когато се заинтригуват. Така се получи и с едно много радостно за нас посещение от забележителен млад човек, с когото се запознахме тази година.

Виктор Асенов и неговата съпруга Калина са незрящи, което по никакъв начин не ги спира да водят активен живот – всъщност с Виктор се запознахме именно на маратон! И двамата се катерят по високи планински хребети, карат колело, изследват пещери, карат ски… разбира се с помощта на двете обучени кучета-водачи, както и на околни съмишленици. Повече за тяхната забележителна история можете да прочетете ТУК.

В първата седмица от лятната ни програма Виктор и неговото куче-водач Тади ни дойдоха на гости. Някои от децата вече го познаваха от маратон Каланджа, където той тази година тича  на дистанцията от 42 км.

Докато Тади беше освободена от грижата си за него и играеше на двора с децата, Виктор имаше време да се разходи из училището и да усети атмосферата. След това имахме разговор с него в салона. Даде ни практични съвети как трябва да се действа, ако срещнем незрящ човек на улицата, как да помогнем да пресече и защо е важно да не пипаме и да не си играем с кучето, докато носи твърдия си повод и е в работен режим.

И така неусетно дейностите по проект BUSTA добиват неочаквано продължение и ни се иска да ги поддържаме и след края на проекта.