Среща за учене и обмен на опит по проект BUSTA – част ІІ

Кучетата като асистенти

/автор: Цветелина Коловска/

Цвети е един от основателите на Общност за демократично образование и част от учителския екип в ДемократичноТо от самото му създаване. Повече за нея можете да видите в ЕКИП.


През последната седмица от септември група от ученици и възрастни от ДемократичноТо взеха участие в Среща за учене и обмен на опит между партньорите по проект BUSTA в Белгия. Преживяването бе толкова наситено и богато, че няма как да се побере в няколко реда. Миналата седмица само ви загатнахме за преживяването ни, а по-долу можете да прочетете за първия ни ден от програмата, подготвена от домакините ни QUEST.

Започнахме със среща в DYADIS – организация, в която скромен и посветен на каузата си екип, тренира кучета асистенти на хора с физически увреждания и от аутистичния спектър. Ежегодно организацията купува бебета лабрадори и голдън ретривъри с доказан произход. За всяко малко кученце се намира приемен дом, където то първоначално се научава на базови умения. Постепенно, с израстването им, под ръководството на треньор, започват да се въвеждат и по-специфични тренировки. Основно правило за възпитанието на бъдещите асистенти е позитивното отношение и абсолютното изключване на наказания и груб тон. Намирането на приемно семейство, което да отговаря на всички критерии и да е готово да посвети година и половина в отглеждането и възпитанието на малка “беля” не е лека задача. Наред с това предизвикателство, екипът е в непрекъсната работа по набиране на средства. Високото ниво на професионализъм и отглеждането на кучето по най-добрия начин изисква много пари.

Имахме възможност да се запознаем с няколко от лабрадорите и ретривърите, които съвсем скоро ще започнат работа. Треньорите им ни дадоха възможност да видим техните умения и да разберем повече за нрава на всяко куче, който е в голяма степен определящ за избора на хората, на които ще служат.

Накрая деца и кучета имаха време за свободна игра, която ни донесе взаимна радост.

В края на деня домакините ни се бяха погрижили да организират вечеря за всички гости – традиционно приготвени миди и много вкусни спагети.

Очаквайте да ви разкажем и за следващите дни от Срещата за учене и обмяна на опит!