Среща за учене и обмен на опит по проект BUSTA – част III


/автор: Цветелина Коловска/

Цвети е един от основателите на Общност за демократично образование и част от учителския екип в ДемократичноТо от самото му създаване. Повече за нея можете да видите в ЕКИП.

————————————————————————————-

Както ви обещахме, ще споделяме в отделни публикации преживяното в Белгия от ученици и възрастни от ДемократичноТо по време на последната среща за Учене и обмен на опит, в рамките на проекта BUSTA. Невъзможно е да съберем всичко в няколко реда.

Вижте обща публикация за срещата и описание на първия ден.

Вторият ни ден бе посветен на образователната ферма Nos Pilifs.

Тя е създадена преди около 40 г. от Нели Филипсън. След достатъчно години работа в училище за деца със специални потребности, тя осъзнала, че практиката е най-добрият учител, че с достатъчно грижи, внимание и подходяща среда, младите хора със специални потребности могат да работят и да се чувстват удовлетворени.

Животните, отглеждани във фермата, не са там с цел да произвеждат храна или да бъдат експлоатирани. Грижата за тях носи взаимна радост и полза.

Фермата се помещава на огромна територия и се издържа от няколко паралелни дейности. Служителите са основно хора със специални нужди. Помислено е за всеки малък детайл, организирано и подредено, така че да е достъпно за всеки, но и природата наоколо да бъде съхранена. Към настоящия момент служителите в неравностойно положение са около 150. Екипът, който организира работата им е от около 30 човека. Всичко наоколо изглежда повече от добре организирано и спокойно, всеки върши задълженията си и впечатлението бе за доволни от работата си хора.

Дейностите са:
=> Малък цех за био бисквити, популярни в Белгия и в някои части на Франция. Нивото на работа в цеха е професионално, а бисквитите определено са много вкусни.

=> Магазин за растения, семена и всичко, необходимо за градината. Разсадите, продавани там са отгледани на място, от хората, работещи във фермата. Разнообразието и качеството на продаваните растения са впечатляващи, и дори и да не сте запален градинар, няма как да не се изкушите.

Има специално място, на което се събират всички органични отпадъци, за получаването на огромното количество компост, необходим за всички дръвчета, храсти, цветя, билки, зеленчуци.

=> Хранителен магазин за продукти от локални ферми и фурна към него за приготвени на място сладки и солени печива.

=> Ресторант.

Повече от прекрасен ресторант! Чиниите на всички ни останаха празни.

Вечерта учениците ни и екипа на домакините ни от QUEST играхa до тъмно спайк бол и пиян морков в близкия до дома на QUEST парк.

Вижте по-долу снимките от този ден и очаквайте следващите две публикации за тази така богата и изпълнена с преживявания среща!