География, държави и култури – на една ръка разстояние в ДемократичноТо


/автор: Цветелина Коловска/

Цвети е един от основателите на Общност за демократично образование и част от учителския екип в ДемократичноТо от самото му създаване. Повече за нея можете да видите в ЕКИП.

————————————————————————————-

Всеки млад (и не само) човек мечтае да обиколи света, да се срещне с различни култури, да се докосне до други гледни точки, да се обогати. Разбирайки този копнеж, който всъщност е наша базова нужда, като човешки същества, да учим, да израстваме, да добиваме нов опит, през изминалата учебна година в ДемократичноТо, не успяхме да обиколим Земята, но бяхме домакини на доброволци и партньори по съвместни проекти от различни точки на света. Почти през цялата учебна година при нас имаше хора с разнообразни интереси и житейски опит от: Литва, Нова Зеландия, Колумбия, Япония, Германия, Испания, Белгия, Тайван.

Чрез съвместни дейности – готварство, плетене, шиене, рисуване, разговори и презентации на различни теми, а много често и игри, освен умения, свързани с конкретните занимания, за учениците от всички възрасти, разговорите на английски и испански станаха нещо ежедневно и обичайно.

По-долу ще разкажем накратко за всеки от нашите гости, в хронологичен ред:

В рамките на проекта BUSTA нашето училище бе домакин на среща за учене и обмяна на опит между възрастни и деца. Треньори и терапевти от Литва, които работят с делфини, направиха масова игра-демонстрация за запознаване със спецификите на делфините. А ученик от партньорското училище в Брюксел имаше възможност да се запознае и да прекара няколко дни с нас и да се включи в различни дейности.

Видео от тази среща може да се гледа ТУК.

Констанс и Катрин от Нова Зеландия прекараха при нас кратко и изключително ценно и ползотворно време. Специализирани в шиенето на шевна машина, прекараха часове наред в изработването на шарени скрънджита, с различен размер. Споделиха с нас и традиционна за тях рецепта за вкусни празнични бисквити.