Един по-различен час по История

/автор: Румен Минчев/

Румен стана част от учителския екип на ДемократичноТо през 2022 г.

Повече за него можете да прочетете в секция ЕКИП.

————————————————————————————-

Малко след емоционален час по История за българското средновековие, изпълнен с битки, интриги и сложни житейски съдби, един от учениците ме потърси, за да ме пита
“Българите превземали ли са някога Константинопол?” ⁉️
Тук отговорът е ясен и кратък, но не задоволяващ сам по себе си, затова седнахме заедно пред картите от управленията на средновековните ни владетели и заедно започнахме да търсим отговора на въпроса, изследвайки карта по карта. След това търсенето продължи и в Интернет. Отговорът беше намерен (потърсете и вие, ако искате да го знаете), но по време на този процес излязоха десетки нови въпроси, които започнахме да дискутираме. И от Средновековието плавно достигнахме до Възраждането и новата ни история. Прекарахме един час, говорейки си и гледайки видеа за български герои и за военни успехи, като последното беше жертвата на капитан Списаревски, който през Втората световна война с цената на живота си защитил небето над София, градът, в който живеем в момента. На тръгване от стаята ученикът сподели искрено:
“Аз май се насълзих накрая” и наистина в очите му се бяха събрали сълзи. Те бяха плод на чувството за принадлежност, гордост и вдъхновение. А целият този процес, довел до събуден интерес, можеше да бъде изгубен, ако просто на първия му въпрос беше отговорено с верния, но скучен отговор – не.