Най-после настъпи денят, в който да насрочим премиерата на третия филм от серията “Първо българско царство”, посветен на Хан Тервел. В случай, че следите работата ни, вече знаете, че техниката е стоп-моушън, а по създаването му работят ученици от Център за демократично учене, с помощта на менторите по проекта. Дотук през годините бяха създадени “Хан Кубрат” и “Хан Аспарух”. За създаването на “Хан Аспарух” успяхме да разкажем по-подробно в предишна публикация.

“Хан Тервел” е най-мащабната до момента лента и разказва за малкия ученик Пънкчев младши, внук на познатия ни от втора част професор Пънкчев. Младши е изправен пред сериозен проблем – изпита по история! Неговата ненавист към четенето на уроци го принуждава да намери свой начин да се подготви за изпита. Използвайки машината на времето на дядо си, той се връща 1300 години назад във времето и се озовава в древна Плиска, където царува хан Тервел. Детето бързо се сприятелява с великия владетел и става очевидец на някои от най-знаковите събития за България от онова време като провъзгласяването на хан Тервел в кесар, разширяването на териториите на държавата, търговски договори и разбиването на арабската армия пред стените на Константинопол.

“Хан Тервел” е плод на двегодишен труд – двойно повече от предвиденото, поради извънредните епидемиологични обстоятелства. От сценария до озвучаването по него работят 21 деца на възраст 8 – 12 години с помощта на двама ментори – Иван Николов и Милен Димитров. Изработени са 31 декора и заснети 10 744 кадъра. Филмът е резултат от проектно-базирано обучение в среда на самонасочено учене.

Голямо предимство този път беше, че имахме възможност да закупим специализиран софтуер и техника, благодарение на програмата „Ти и Lidl за по-добър живот“.

 

ЗАПОВЯДАЙТЕ на премиерата на филма, където ще имате възможност да се запознаете и с неговите създатели!

дата: 17.04.2021 г./ начален час: 11 ч.

място: Дом на киното, София, ул. “Екзарх Йосиф” 37

Трейлър на филма: ТУК.

ФБ събитие ТУК.

—————————————————————————-

Настоящият проект се осъществи благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.