На 06.04.2019 се проведе турнир по ултимейт фризби ‘Disc of challenge’, преди началото на който учениците от Център за демократично учене играха приятелски мач с ‘Шопски отряд’ – единственият отбор на България по ултимейт. Интересен факт е, че в този спорт няма съдия и двата отбора трябва да намерят споразумение в спорните ситуации, както и че мъже и жени могат да играят заедно и смесените отбори са позволени. Важно условие е да се играе с удоволствие. Турнирът ‘Disc of challenge’ се организира с идеята ултимейт фризби да се популяризира като спорт в страната. Всеки член на ‘Шопски отряд’ ‘предизвиква’ различни хора да съставят отбор и да участват на турнира.

Възникването на отбора на ЦДУ – ‘Свободен ученик’ – показва един от начините, по който учебен предмет може да бъде добавен към програмата в едно демократично училище. В Центъра фризбито навлиза с новия учител по спорт – Александър Лозанов, който е треньор на ‘Шопски отряд’ и при работата си с децата в часовете по физическо им разказва за играта. Първоначално интерес проявяват само две деца, които ‘досаждат’ на Сашо с желанието си да играят фризби. Постепенно интересът нараства и се запалват и други деца. Като стават 5-6 редовни играча, Сашо им предлага да направят отбор. Идеята е приета и през ноември-декември 2017 г. вече има официално създаден отбор ‘Свободен ученик’. Желанието и изборът да участват в отбор носи на децата и съответните отговорности към екипа. Тренировки има 2 пъти седмично, по време на които освен физическите си възможности, децата изграждат отговорност към отбора, постоянство и полагат усилия, за да придобиват нови умения.

‘Свободен ученик’ е първият изцяло детски отбор по ултимейт фризби в страната. Покрай силния интерес на децата, Сашо се свързва и с други отбори и провеждат първия детски турнир по ултимейт фризби през април 2018 г., където ‘Свободен ученик’ печели купата.

Тази година се изправят пред ново предизвикателство – да играят срещу професионален отбор от възрастни. Това се случва на приятелския мач с ‘Шопски отряд’ и е резултат и продължение на усилията им през тази и миналата година. Мачът е възможност за отбора да провери какво са научили, усвоили и забравили, да видят какво ниво държат в момента. Пробват заучени ситуации, повече тактика, планиране. Мачът се получава толкова добре, че предизвиква възторг сред публиката. Естествено има и въпроси – защо като учител Сашо не се е включил да играе с отбора срещу възрастните. Отговорът му е: ‘Аз не се съмнявам, че ‘Шопски отряд’ (отбора на възрастните) ще опази децата. Съмнявам се в другите отбори, т.к. те са тежки атлети. Но за мача между ‘Шопски отряд’ и ‘Свободен ученик’ нямах съмнение – това са двата ми отбора’.

След мача Сашо продължава: ‘Супер доволен съм от нивото, което ‘Свободен ученик’ показа на терена. Видял съм пропуските, върху които да работим. Трябва да сме по-единни в сложните ситуации – много е лесно, когато стане трудно да кажеш “Не съм от този отбор”.

Колкото и да сме сериозни или несериозни през годината, когато има събитие, интересът се засилва.

Тази година имаше няколко души от ‘Свободен ученик’, които ми помагаха и се организираха сами за тренировки. Радва ме, че нещо, което е започнало като забавление става сериозно. Ще направим тренировките по-натоварващи, за да може да участваме на подобни събития и участието да е по-леко за играчите, да имат повече издържливост и тактика.’

В момента се подготвя летен лагер за ‘Свободен ученик’ с повече тренировки.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.