Конете като терапевтични животни – проект BUSTA


През изминалата седмица се състоя първото посещение на ученици от Център за  Демократично Учене в конната база на Фондация “Пейнт енд Куортър Хорс”, в рамките на проекта  BUSTA (Building Skills through Training therapy Animals).

В тази първа среща участие взеха 8 деца и техния учител Цветелина Коловска.

Бяхме подготвени чрез видео записи и разкази от Мина Радунчева, един от хората основали PQHF, че мястото е просторно и конете живеят в абсолютна свобода, но виждайки на живо огромната площ, която е само за тях, любовта, грижата и вниманието, което получават, нямаше как да не се възхитим.


Първото ни посещение бе с опознавателна цел, да усетим атмосферата, да разберем за правилата, за отглеждането на конете, за обучението им.
Атмосферните условия не бяха благоприятни през цялото време и това ни даде възможност да прекараме време в разговори и дискусии. Научихме много за конете, защо са подходящи за терапевтични животни, говорихме си в какво се изразяват различните видове увреждания и спецификата в общуването и работата с деца и младежи със специални образователни потребности.

След дъжда децата се запознаха от близо с кобилата Шиза, която се сдоби с чисто нов тоалет и бе много доволна от полученото внимание. Желаещите ученици имаха възможност за индивидуален контакт с Шиза, да я водят на манежа и да усетят как се случва връзката и доверието между тях и нея.

Мина и доброволците, които в момента помагат в базата, ни демонстрираха някои от игрите, които се правят с децата, идващи на терапия.

Някои от учениците започнаха да мислят какви нови игри са възможни в тези условия.
Тръгнахме си кални, но удовлетворени от страхотния ден, който имахме с Мина и Светослав от Фондация “Пейнт енд Куортър Хорс”.

Благодарение на проекта BUSTA имаме възможност да преживеем нови неща, да обогатим мирогледа си и да научим повече за света около нас!