Разказ по… снимка?


Комуникативните и разказвателните умения са едни от способностите, чието развитие възрастните в едно общество се стараем да развиваме от малка възраст. “Разказ по картинка/и” е задача и компетенция, заложени в Държавните образователни изисквания за начален етап. Ето как с радост, удоволствие и съвсем неусетно го правим в ДемократичноТо с нашите деца от предучилищната група в един от летните им проекти.

Проектът “Фотография” започва с развиване на умения за наблюдателност, запознаване с фотографска техника, натрупване на личен опит със снимане и улавяне в снимки на детайли или моменти от живота, света и ежедневието.

Във всеки ден от седмицата децата имат различна задача-предизвикателство, към която е нужно да решат как да подходят, какво да изберат и как да го заснемат. В един от дните предизвикателството към тях е да снимат кратка история за любими играчки. Завършекът на тази задача е съставяне на история по създадени от тях снимки. Както повечето проекти, и този завършва с представяне пред останалите ученици и учители.

Събирането на смелост и преодоляването на притеснения, срам и страхове са неизменните и най-големи предизвикателства в такъв момент.

Създадените истории за трите мечета (на снимките по-долу) видяха бял свят през погледа на две от децата в училище на възраст 5 години.

Така с лекота и през личния си интерес и преживяване децата в ДемократичноТо развиват въображението си и уменията си да съставят и разказват истории по картинки (снимки) и да се изразяват пред публика.

Горещо препоръчваме на всички учители от начален етап да изпробват идеята със своите ученици – индивидуално или по групи децата да снимат и да създават истории от своите собствени снимки!

Удовлетворението и радостта са големи!

Приемът на нови ученици в ДемократичноТо е целогодишен. Разгледайте сайта, за да научите повече за философията и принципите на работа на училището.

Предучилищната група е за деца над 5 г.

Обадете се на Маги Благоева на телефон 0877058841 или ни изпратете имейл на dem.edu.bg@gmail.com, за да научите повече.