Среща за учене и обмен на опит по проект BUSTA – част V


/автор: Цветелина Коловска/

Цвети е един от основателите на Общност за демократично образование и част от учителския екип в ДемократичноТо от самото му създаване. Повече за нея можете да видите в ЕКИП.

————————————————————————————-

Дотук ви разказахме в няколко поредни статии за всеки един от дните, които прекарахме в Белгия, като част от срещата ни за обмен между партньорските организации в проекта BUSTA. Остана ни още един ден, за който ще прочетете в следващите редове.

Ако сте присъствали на събитието “Пет училища и двама учители”, което се проведе в началото на месец декември в Social Innovators България, предполагам, че сте запомнили разказа за тези две прекрасни училища, а ако не сте – сега ще ви запознаем с две демократични училища, с които се срещнахме в един ден.

Рано сутринта потеглихме с влак към южната част на Белгия, към град Буран, който се намира в близост до известния туристически център Дино. На гарата ни посрещна автобус и няколко тийнейджъри. Ще си кажете “нормално”. Но този автобус не бе като другите, а сякаш излязъл от историите за Хари Потър, не по-малко жив и магичен. Автобусът е пътуващото училище Lycée Voyageur на около двадесет млади души, които са били достатъчно смели да се размечтаят за повече възможности за пътувания, а също и щастливци да срещнат подкрепа в двама от своите учители – да си закупят стар автобус и да го превърнат в пътуващо училище. Така, вече втора година, те основно пребивават в автобуса, изминавайки стотици километри и опознавайки както своята, така и други близки страни.